Vill bygga 14 våningar kontorshus och 8.000 kvm handel i city. Pembroke berättade under tisdagskvällen för Fastighetsvärlden om bolagets planer för fastigheten Hästen 21, mer känd som Passagenhuset, som ligger bakom NK. Bolaget planerar att jämna den existerande byggnaden med marken och uppföra en ny byggnad om 30.000 kvm lokaler, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med dagens volym.
Den planerade nya byggnaden, som är ritat av danska Schmidt/Hammer/Lassen Architects, är 14 våningar hög, vilket är tre våningar högre än grannfastigheten Mästerhuset som Pembroke nyligen har färdigställt.
Fastighetsvärlden kan berätta att Pembrokes plan för Hästen 21 innehåller 20.000 kvm kontor, 8.000 kvm butiksyta och 2.000 kvm bostäder (25 lägenheter). Butiksytorna fördelas över tre våningsplan, entréplan samt ett våningsplan upp respektive ner. I dag finns en gång till NK i ett våningsplan, framöver ska det bli två.

– Vi vill bygga en landmärkesbyggnad. Vi gillar Stockholm och tycket att Mäster Samuelsgatan är en bortglömd gata, säger Mark Takeuchi, Europachef vid Pembroke, till Fastighetsvärlden.
Pembroke räknar med att en tredjedel av handelsytan kommer att fyllas av restauranger eller saluhallsliknande innehåll. Systembolaget som nu flyttat ut från byggnaden (till PK-huset) ska flytta åter till bottenplanet.
Bostadsdelen byggs ihop med grannbyggnaden Mästerhuset och formges som en halvcirkel. Den stora volymen avser den övriga byggnaden där byggnaden vrider sig lite lätt på några ställen och den högsta höjden för någon del är 14 våningar. Mellan bostadsdelen och den stora byggnaden kommer det att finnas en ”spricka/öppning” in till ett mindre torg.
Högst upp i byggnaden kommer en takterrass, öppen för allmänheten, att bjuda på en spektakulär utsikt över staden.
Pembroke avser att behålla den nuvarande byggnadens grund som bedöms som mycket stark. Bolaget hoppas komma igång med rivning andra halvåret 2017 och hoppas på inflyttning 2020.
Hästen 21 är ritad av Bengt Lindroos. Byggnaden är uppförd 1974, vilket innebär att den är byggd i oljekrisen spår, med låg takhöjd och litet ljusinsläpp. Byggnaden är grönklassad av Stockholms stad vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.
De tre övriga arkitektfirmor som deltog i finalen av arkitekttävlingen för Hästen 21 var UN Studio, Henning Larsen Architects och Wingårdhs. Ett av de konkurrerande förslagen var 17-våningar högt och de båda andra 13 respektive 12.
Vinnaren Schmidt/Hammer/Lassen Architects är i Sverige mest känt för att ha ritat Malmö Live som nyligen öppnade. Dessutom har man formgett biblioteket i Halmstad och Växjö samt det nya sjukhuset i Helsingborg. I Malmö ligger arkitektfirman även bakom Skanskas projekt Studio på Universitetsholmen. På hemmaplan i Danmark är man mest känd för att ha ritat Den Sorte Diamant (Den Svarta Diamanten). I övrigt har Schmidt/Hammer/Lassen Architects till exempel ritat en av Londons största skolor och har även ett team om 35 personer på ett kontor i Shanghai. Arkitektfirman grundades i Århus 1986.
– Jag tror absolut att det förslag vi ritat här i Stockholm kommer att gå igenom, säger Kristian Lars Ahlmark, senior partner vid firman, till Fastighetsvärlden.
Den 25 februari väntas Stadsbyggnadsnämnden godkänna ett start- PM från Stadsbyggnadskontoret och därmed initiera en detaljplanprocess avseende Hästen 21.
Pembroke hade stor framgång i sitt projekt Mästerhuset. Samtliga lokalytor var uthyrda fyra månader innan huset var färdigställt.
I den aktuella fastigheten, Hästen 21, är Nordea hyresgäst på fyra våningar om totalt 10.000 kvm lokaler. Förutom några butikshyresgäster är fastigheten i övrigt tomställd. Banken har ett korttidskontrakt och har sedan tidigare flyttat stora delar av sin personal till just Mästerhuset samt till Skanskas nybygge på västra Kungsholmen (där byggjätten även har sitt eget huvudkontor). Nordea hyr även lokaler i Pembrokes fastighet Putten på Sveavägen 14, även där rör det sig om ett korttidskontrakt. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Pembroke inte några framtida megaplaner för Putten 15, det handlar snarare om framtida hyresgästanpassningar.
– Men nu har vi allt fokus på Hästen 21. Det är ett stort och spännande projekt, och vi ser fram emot den diskussion och de förslag som kommer att komma efter att vi nu presenterat vårt förslag, säger Mark Takeuchi, Europachef vid Pembroke, till Fastighetsvärlden.
– Vi är väldigt entusiastiska över detta ambitiösa projekt i Stockholms hjärta. Jag vill att denna synboliska centralpunkt ska spegla det moderna Stockholms värderingar: öppenhet, hållbarhet och tillgänglighet. Hammer Lassen Architects förslag gör precis det. Kronan på verket är de gröna terrasser som, så att säga, förlänger Kungsträdgården in i affärsdistriktet.
Pembroke gjorde sin inbrytning på den nordiska fastighetsmarknaden sommaren 2008 när bolaget köpte ett bestånd med tolv kontors- och butiksfastigheter med Nordea som klart största hyresgäst. Fastighetsvärlden bedömde köpeskillingen till strax under 8 miljarder kronor och att 70 procent av värdet fanns i Stockholm. Säljare var amerikanska CIC (Cardinal Capital Partners) som 2004 förvärvade fastigheterna från Nordea.
Pembroke Real Estate ägs av Fidelity. Med kontor i Boston, London, Stockholm, Tokyo och Washington DC förvaltar Pembroke för närvarande cirka 709.000 kvadratmeter lokaler på nyckelmarknader i Nordamerika, Europa och östra Asien.
Fastighetsvärlden Idag 2015-01-27


Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen Architects.











